תוכן עניינים
ענף ההתחדשות העירונית הולך וצובר תאוצה, כאשר חלק משמעותי מן הדירות שישווקו בשנים הקרובות צפויות להיות תולדת פרויקטים מסוג תמ"א 38, התחדשות בניינית או פינוי בינוי. אף על פי כן, דיירים רבים שמעוניינים להתקשר עם יזמים במסגרת פרויקט התחדשות עירונית כלל אינם מודעים לחשיבותו המכרעת של ייצוג משפטי מעורך דין שמתמחה בהתחדשות עירונית ובייצוג של בעלי דירות בפרט, ומסתפקים בקבלת ייצוג מעורך דין המתמחה בייצוג יזמים ולעיתים אף כזה שאינו מומחה בתחום הההתחדשות העירונית. במסגרת מדריך זה נסביר על ייחודיותם של פרויקטים בתחום ההתחדשות העירונים ונציג לכם את היתרונות הגלומים בפנייה לעורך דין דיירים.
מזה מספר שנים נמצא תחום התחדשות העירונית בצמיחה מתמדת. ענף ההתחדשות העירונית ממלא שתי פונקציות מרכזיות.
הפונקציה הראשונה הינה הגדלתו של היצע הדירות הזמינות בשוק, במסגרת פרויקטים מסוג תמ"א 38 או פינוי בינוי.
הפונקציה השניה עוסקת בשיפור איכות החיים של הדיירים אשר מתגוררים בבתים ישנים, בעלי תשתיות לקויות שאינם עומדים בתקני בטיחות ולכן עלולים להינזק במקרה של רעידת אדמה.
כמובן שפרט להיבטים אלה, פרויקטים של התחדשות עירונית טומנים בחובם גם אינטרסים כלכליים, הן לדיירים והן ליזם. פרויקטים אלה מאפשרים ליזם לנצל את זכויות הבניה בפרויקט על מנת ליהנות מתשואה עבור השקעתו, תוך מתן הזדמנות עבור הדיירים ליהנות מדירה חדשה ועמידה כנגד רעידת אדמה, שהנה גדולה יותר וכוללת לרוב מחסן, חניה, מרפסת שמש ושוויה גבוה יותר.
זכויות דיירים פינוי בינוי ותמ"א 38
ההסכם שנחתם בסופו של דבר בין היזם לבין הדיירים אמור להביא לידי ביטוי את האינטרסים השונים ולאזן ביניהם. ברי שעורך הדין המייצג את כל אחד מן הצדדים אמור לפעול על מנת למקסם את האינטרסים של לקוחותיו. כך, עורך דינו של היזם אמור לדאוג לאינטרסים המשפטיים והכלכליים שלו, בעוד שעורך דינם של הדיירים אמור לדאוג כי האינטרסים של בעלי הדירות פרויקט נשמרים ומוגנים.
במסגרת פינוי בינוי זכויות הדיירים צריכות להישמר. לכן, פרט להגנה על האינטרסים הכלכליים של דיירי הפרויקט, עורך הדין צריך לפעול גם על מנת להבטיח כי היזם לא יפגע בזכויותיהם. על מנת להגשים יעדים אלה, על עורך לוודא כי הדיירים יקבלו ערבויות ובטוחות שונות מהיזם, כי היזם יתחייב לעמוד בלוחות זמנים מוגדרים, לבצע תהליכים מסויימים ועוד. כך, יוכלו דיירי הפרויקט לקבל דירה חדשה לידיהם במועד המוסכם, מבלי שיוצבו בפניהם מכשולים בשלביו השונים של הפרויקט שעשויים אף למנוע מהפרויקט להתממש.
מהו ייחודו של ייצוג בעל דירה בפרויקט התחדשות עירונית?
ישנם מרכיבים מרכזיים המייחדים ייצוג בעל דירה בפרויקט התחדשות עירונית בהשוואה לעסקאות נדל"ן טיפוסיות. תחילה, בניגוד לעסקאות נדל"ן אחרות, תשלום הוצאות הפרויקט במודל ייצוג זה אינו מוטל על בעלי הדירות. במקום זאת, היזם הוא זה שנוטל על עצמו את האחריות לתשלום ההוצאות עבור הדיירים כולל שכר טרחת עורך דינם. הסדר מובהק זה יוצר קשר בין היזם לעורך הדין של הדיירים בכל הנוגע לענייני שכר. הסדר זה שהנו מקובל בעסקאות מסוג התחדשות עירונית עשוי ליצור רגישות ולכן מחייב תשומת לב בבחירת עורך הדין, בקשריו המקצועיים עם היזם שיבחר ככל שישנן, ובהסכם ההתקשרות עמו.
בנוסף, בפרויקט התחדשות עירונית, דיירים נחשבים כלקוחות "חד פעמיים" שכן העסקה הנה חד פעמית והם אינם עוסקים לרוב בנדל"ן, לעומת זאת, היזם שעוסק בנדל"ן ומייצר עסקאות על בסיס קבוע נחשב "לקוח חוזר". הבדל זה מעודד את עורכי דין העוסקים בתחום להעדיף יצוגם של יזמים על פני בעלי דירות.
היבט בולט נוסף בייצוג דיירים בפרויקטים של התחדשות עירונית הינו אופיו ארוך הטווח של התהליך. במהלך מספר שנים, על עורך הדין ללוות את בעלי הדירות, לאזן בין רצונות שונים של הדיירים ולהוביל את התהליך תוך מתן מענה לאינספור אירועים. תפקידו של עורך הדין הנו הרבה מעבר לעריכת חוזה בלבד, עורך הדין נדרש לטיפוח האחדות, השקיפות והלכידות בתוך קבוצת הדיירים, לנגישות לנציגות בעלי הדירות, למציאת פתרונות לבעיות שמתעוררות, מתן מענה להיבטים השונים של הפרויקט הנו קריטי להצלחתו.
לבסוף, פרויקט התחדשות עירונית טומן בחובו לא פעם פערי מידע משמעותיים בין הצדדים המעורבים. בעוד שהיזמים רותמים לטובתם את מומחיותם בתחום הנדל"ן, לדיירים לרוב חסר ידע מספק והם מסתמכים במידה רבה על עורך הדין המייצג אותם. על כן, עורכי דין ממלאים תפקיד מכריע בגישור על פער המידע הזה, ולכן ישנה חשיבות רבה בבחירת עורך דין המתמחה בהתחדשות עירונית ובעל ניסיון משמעותי.
בנוסף, היבט זה גם מדגיש את החשיבות של בחירת עורך דין דיירים באופן עצמאי ע"י בעלי הדירות או הנציגות בלבד ולא להסתמך על עורך דין פינוי בינוי ותמ"א 38 שהופנה ע"י היזם אשר עשוי להימצא בניגוד עניינים או בהסתמך על קרבה משפחתית או חברית למי מבעלי הדירות. בסופו של דבר מדובר בעסקה מורכבת ומשמעותית והאינטרס שלכם כבעלי דירות וגם מחויבותכם כנציגות בעלי הדירות, הנה לבחור עורך דין באופן עצמאי ומשיקולים מקצועיים בלבד.
בחירה בעורך דין התחדשות עירונית שנבחר ע"י דיירי הפרויקט
להלן המלצות לצורך בחירת עורך דין דיירים:
- בחרו בעורך דין אשר מתמחה בייצוגם של בעלי דירות. בכך, תוכלו לצמצם את ניגודי העניינים הפוטנציאליים למינימום האפשרי.
- בחרו בעצמכם את עורך הדין, על בסיס מקצועי בלבד, ואל תתפתו לבחור בעורך דין שיוצע לכם על ידי יזם הפרויקט וגם לא על בסיס קרבה משפחתית או חברית למי מהבעלים.
- בחרו בעורך דין זמין ונגיש שתוכלו להסתדר עמו בטווח הארוך. זכרו כי מדובר בפרויקט ממושך ורצוף באתגרים, כך שחשוב לבחור בעורך דין שתוכלו להציף בפניו בעיות וקשיים, להתייעץ ובאופן כללי להרגיש נוח לפנות אליו ולשוחח איתו.
- היפגשו עם מספר עורכי דין לפני הבחירה בעורך הדין.
- בחרו בעורך דין מנוסה, המקרין כנות ויושרה, כזה שיודע להקשיב ולפתור בעיות ומחלוקות לאורך הדרך (בין בעלי הדירות עצמם וגם מול היזם) ולגרום לפרויקט להתממש.
- חשוב לוודא כי הסכם שכר הטרחה ייחתם מולכם, שכן אתם צפויים להיות הלקוחות שלו, ולא היזם. תפקידו היחיד של היזם במסגרת הסכם שכר הטרחה הוא לאשר כי הוא יישא בהוצאות עבורכם.
- דאגו כי עוה"ד יצהיר במסגרת הסכם שכר הטרחה כי הוא מחויב לכם ורק לכם, למרות ששכר הטרחה ישולם לו על ידי היזם. בנוסף, על עורך הדין להצהיר כי הוא אינו מייצג את היזם בעסקאות אחרות.
- ודאו כי עורך הדין שעמו התקשרתם מלכתחילה הוא עורך הדין שילווה אתכם לאורך כל העסקה עד לסיום הבניה ורישום הדירות החדשות על שמכם.
- בחרו עו"ד מנוסה וגם נגיש וזמין (לרוב תמצאו אותם במשרדי בוטיק קטנים ופחות במשרדים גדולים מרובי שותפים ועורכי דין).
- אל תחששו לשאול שאלות. זכרו כי מידת האמון שלכם בעוה"ד שבו תבחרו היא המפתח להצלחתו של הפרויקט.
שאלות ותשובות
- האם עורכי דין העובדים באותו משרד רשאים לייצג את הדיירים והן את היזם?
בהחלט לא. משרד עו"ד אינו רשאי לייצג הן את היזם והן את הדיירים באותו הפרויקט ואף בפרויקטים נפרדים שמתנהלים באותה עת.
- כיצד מחושב שכר טרחה של עו"ד שמייצג את דיירי הפרויקט?
לרוב שכר הטרחה הנו 1.5% לערך משווי דירות הבעלים.
- האם עורך הדין יכול לייצג דיירים במידה שהוא בעל דירה בפרויקט?
ככלל, אין הוראות חוק אשר אוסרות על עו"ד לטפל בפרויקט שיש לו עניין אישי בו, אולם ועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין ממליצה להימנע מכך.
- האם עורך הדין של דיירי הפרויקט יכול לסייע להם במסגרת מכרז לאיתור יזם?
התשובה חיובית. על עורך הדין לסייע להגשמת האינטרסים של הדיירים בפרויקט, ובתוך כך גם בסיוע בבחירת היזם באמצעות מכרז יזמים. ואולם, חל איסור מוחלט על בחירת היזם בשמם של הדיירים קרי, הבחירה הנה של בעלי הדירות בלבד.
מה כולל הליווי המשפטי ?
יצוג הבעלים משלב ההתארגנות והיעוץ הראשוני, בחירת נציגות, מכרז לבחירת יזם וליווי של כל שלבי הפרויקט עד לסיום הבניה, מסירת הדירות החדשות לבעלים ורישום בטאבו.
משרד עורך דין מקרקעין רונאל שווגר ושות', מתמחה בייצוג וליווי דיירים בפרויקטים מסוג התחדשות עירונית, החל משלב התארגנות הדיירים לקידום הפרויקט ועד לסיומו בקבלת דירה חדשה ורישום בטאבו.
השותפים במשרד עוה"ד ידיד רונאל וצלי שווגר, מלווים אישית כל עסקה ועסקה ונמצאים בקשר ישיר עם נציגות בעלי הדירות לאורך כל הפרויקט.
לפרטים נוספים, אנו מזמינים אתכם לפנות אלינו בקישור הבא.